
„A tavasz nem kérdez – egyszerűen csak megjelenik egy szelet citromtortában.”
– ismeretlen kézimunkás gondolata egy napfényes délutánon
Ahogy megérkezik a tavasz, minden egy kicsit könnyebbnek tűnik. A fény más, az illatok frissebbek, és újra kedvet kapunk az alkotáshoz – vagy épp egy finom, citromos süteményhez. De mi lenne, ha ez a két világ összeérne?
Ebben a cikkben citromos süteményeket hozunk – melléjük pedig színben és hangulatban hozzájuk illő fonalinspirációkat. Olyan ez, mint egy reggeli a teraszon, ahol a tányéron illatozik a süti, a kezedben pedig ott vár egy új projekt kezdete.
Puha, illatos, friss és sárga. Pont, mint a tavasz.
A citromos sütik nálam külön műfajt képviselnek – mindig újra meg tudnak lepni. Ez a CITROMTORTA (igen, teljes joggal kiabál a nevével!) annyira friss, üde és illatos, hogy bármelyik napszakban jólesik. A joghurtos-grízes változat is nagy kedvencem, de most egy villámgyors, egyszerű recept került elő, amitől az egész konyha tavaszillatba borult.
📝 Hozzávalók:
1 citromból nyert citromlé
3 citrom héja (finomra reszelve)
150 g vaj (olvasztva, majd kihűtve)
150 g cukor
180 g finomliszt
1 teáskanál sütőpor
3 db tojás
1 csipet só
⏱ Recept infó:
Előkészítés: kb. 15 perc
Sütés: kb. 40 perc
Hőfok: 175 °C (légkeveréses)
A tojásokat a cukorral és a citromhéjjal robotgéppel habosra keverjük, míg világos és sűrű állagot kapunk. Hozzáadjuk a kihűlt olvasztott vajat, majd a citromlevet is.
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, majd az egészet a tojásos alaphoz forgatjuk.
A masszát kivajazott, lisztezett sütőformába öntjük (pl. kuglófformába), és 175 °C-ra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük).
Langyosan, porcukorral isteni.
Rosários4 Madragoa – Sunny Yellow
BC Garn Summer in Kashmir – Natural White
Ez a süti olyan, mint egy boldog emlék: egyszerű, napfényes, minden falatja mosolyt csal az arcra.
A fonalpárosítás friss, világos, tavaszi tónusokat idéz – tökéletes lehet egy reggeli kötéshez vagy húsvéti díszhez.
A gyümölcsöket alaposan megmossuk, héjukat lereszeljük, levüket kifacsarjuk. A vajat megolvasztjuk, és kézi habverővel összekeverjük a tojásokkal, a lereszelt citrushéjjal és a friss lével, majd a cukorral is simára dolgozzuk.
A lisztet és a sütőport külön elkeverjük, majd fokozatosan a masszához adjuk.
A tésztát kivajazott muffin sütőformába kanalazzuk, és 185°C-ra előmelegített, hőlégkeveréses sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Tálaláskor porcukorral megszórhatjuk – de langyosan, önmagában is isteni!
BC Garn Bio Balance – Gold + Ivory
CaMaRose Snefnug – Lys Gul
A citromos-narancsos hangulat fonalban is működik. Egy rövid ujjú, meleg árnyalatú top, egy tavaszi poncsó vagy színes konyhai kiegészítő is születhet belőle.
Gyors, puha és ragyogó. Kávé mellé, fonal mellé, napfény mellé.
📝 Hozzávalók:
2 db citrom
2 közepes db narancs
2 db tojás
10 dkg vaj
10 dkg cukor
25 dkg finomliszt
1 kávéskanál sütőpor
⏱ Recept infó:
Előkészítés: kb. 18 perc
Sütés: kb. 20 perc
Hőfok: 185 °C (hőlégkeveréses)
Ezek a muffinok igazi titkos fegyverek. Ha egy gyors, meleg, tavaszillatú süteményre vágyom, amit tényleg bárki össze tud dobni egy szabad délutánon, ez az első választásom. Könnyű, illatos, és pont olyan színű, mint az az új gombolyag, amit épp most bontottam ki…
Mert amikor sütsz, lelassulsz. Amikor keversz, illatokat érzel. Amikor vársz, türelmes vagy. És ezek ugyanazok a pillanatok, amik a kézimunkához is kellenek. Egy-egy illat, íz vagy forma sokkal többet ad, mint egy recept – egy érzéstad, ami végigkísér egy teljes alkotói folyamaton.
Sütsz és kötsz? Tökéletes párosítás!
📸 Mutasd meg nekünk, ha valamelyik recept vagy színkombináció megihletett!
Használd a #fonal8 hashtaget Facebookon vagy Instagramon, vagy küldd el nekünk üzenetben.
Tetszett ez a cikk? A Fonal8 világa a Facebookon is él és lélegzik:
📌 facebook.com/fonal8.hu
Inspirációk, színek, történetek és fonalas közösség – várunk szeretettel!